LOADING

Kirjoita hakusanat

Hakukoiran haukkuilmaisu valmiiksi kongilla palkaten

Jaa
Koira kantaa kongin takaisin keskilinjalle. Kuva: Meeri Koski

Kokenut palveluskoiraharrastaja Tarja Väyrynen esittelee tässä artikkelissa, kuinka hän rakentaa hakukoiran haukkuilmaisun kongin avulla. Koira ilmaisee maalimiehen haukkumalla maalimiehen jalkoja. Koira ei ennakoi kongin saalisliikettä, vaan hallintakäskyä, jonka jälkeen se saa kongin. Väyrynen opettaa koiralle ilmaisun täysin valmiiksi itse ja siirtää ilmaisun ja siihen liittyvän palkkausketjun maastoon. 

Punainen kongi näyttää olevan mieluisa lelu erityyppisille koirille. Itse käytän pehmeää punaista narullista kongia, josta koiran on helppo saada hyvä ote ja jota se voi halutessaan kantaa. Myös pennut leikkivät mielellään pehmeällä kongilla. Punainen kongi erottuu helposti maalimiehen jalan alta, se haisee kumilta, ja palkkaustilanteessa maalimiehen on helppo ottaa narusta kiinni, nousta kongi kädessä ylös ja palkata koira. 

Pennun perustaidot 

Aloitan henkilöetsintäkoiran koulutuksen heti kun pentu on tullut kotiin opettamalla sille perustaitoja. Kun pentu kiinnostuu kongista, opetan sille leikin perussäännöt, joita ovat ihmisen koskemattomuus, eli käsiä ei saa purra, ja lelusta irrottaminen. Kun pentu tarttuu hyvin leluun ja jopa vetää, työnnän ruokaa sen nenän eteen, jolloin pentu vaistomaisesti kiinnostuu ruuasta ja vaihtaa lelun ruokaan. Yhdistän tähän ”irti”-sanan ja teen irrotuksesta mukavan leikin pennulle. 

Reija Niemisen artikkelissa Kongin avulla intensiivinen etsintäkoira kuvataan, miten saalisviettiä vahvistetaan. Itse leikin pennun kanssa kaikissa mahdollisissa tilanteissa ja rakennan näin suhdetta siihen. Kehun pentua leikin aikana ja erityisesti siitä, kun se alkaa tuoda ja tarjota lelua. Leikkiin kuuluu aina myös irrotus, ja aluksi leikin paljon kahdella lelulla, jossa pentu saa aina irrotuksen jälkeen tilalle toisen. Pidän irrotusta tärkeänä, koska konflikti irrotustilanteessa haittaa koiran nenänkäyttöä hakumaastossa. 

Opetan pennun heti myös luopumaan lelusta eli pentu ei saa liikkumatonta kongia raapimalla, hyppimällä eikä puremalla kättä, jossa lelu on. Pentu saa lelun ottamalla katsekontaktin. Vapautussanan jälkeen se saa saalistaa liikkeessä olevaa kongia tai iskeä liikkumattomaan kongiin. 

Henkilöetsinnän opettaminen 

Aloitan henkilöetsinnän opettamisen pennulle heti. Nämä ensimmäiset kuukaudet ovat tärkeää aikaa, jolloin pentu oppii nopeasti nenänkäytön alkeet, suunnan ottamisen metsässä, suoraan etenemisen ja erilaisten maastokohtien ylittämisen. 

Varsinaisen henkilöetsinnän voi opettaa monella eri tapaa. On hyvä miettiä, mikä sopii omalle pennulle. Kiihkeillä koirilla varoisin liikaa näkö- tai ääniärsykkeiden käyttöä, koska vietin nouseminen voi häiritä nenänkäyttöä. Tuulen avulla rakennetut koirat puolestaan hakeutuvat koko elämänsä ajan mielellään tuulen alle, ja niiden kanssa saa tehdä työtä, etteivät ne lähde hakeutumaan löydölle kaukaa, vaan pistotyöskentely pysyy hallittuna yhteistyönä.

Hakupistolle lähetys. Kuva: Meeri Koski

Itse kiinnitän alusta lähtien paljon huomiota pennun palkkaamiseen. Pieni pentu palkataan maastossa aluksi ruualla, ja kotona opitut taidot otetaan käyttöön. Ruokapurkki on maalimiehen käden alla mahdollisimman kaukana niin että pennulla on mahdollisuus nähdä purkki. Pentu ei saa koskaan raapimalla, kaivamalla eikä rauhattomalla käytöksellä maalimiestä aktivoitumaan ja avaamaan purkkia. Ruualla palkkaaminen jatkuu etsintäharjoituksissa siihen asti, kunnes olen itse rakentanut koiralle haukkuilmaisun täysin valmiiksi. 

Haukkuilmaisun rakentaminen 

Aloitan pennun ilmaisun rakentamisen turhauttamalla sitä ruualla. Ahne pentu virittyy ruoka-aikoina sopivasti siihen, että pienikin estäminen ruualle pääsyyn saa sen ääntelemään. Palkkaan pennun aluksi vinkumisesta, ja vahvistan äänenkäytön haukuksi. 

Kun pentu osoittaa kiinnostusta lelua kohtaan ja osaa leikin perustaidot, siirryn käyttämään lelua haukkuilmaisun rakentamiseen. Aluksi lelu on käteni alla. Kun pentu turhautuu ja haukkuu, vapautan sen lelulle. Opetan saman myös niin, että lelu on jalkojeni alla eli pentu tai nuori koira haukkuu jalkojen alla olevaa lelua. 

Tässä vaiheessa pentu osaa jo ”istu”-käskyn. Otan käskyn heti käyttöön ilmaisun rakentamisessa.  Koira haukkuu jaloissani olevaa kongia, käsken sen istumaan, kehun, nousen rauhallisesti seisomaan, otan kongin jaloistani ja vapautan koiran kongille. Tämä on se palkkausketju, jonka kautta koira tulee saamaan kongin tulevaisuudessa koko treeniuransa ajan. 

Ennen kuin otan ilmaisun käyttöön varsinaisissa hakutreeneissä, ajan itse koiralle palkkausketjun sisään erilaisissa maastoissa. Jätän koiran istumaan ja siirryn siitä kauemmas, aina 50 metriin asti. ”Etsi”-käskyllä koira saa lähteä ja ilmaista jaloissani olevan kongin. Peitteidenkin kanssa jalat ja kongi ovat aina näkyvissä. Aluksi myös piiloissa jalat ovat näkyvissä. Noudatan aina edellä esiteltyä palkkausketjua. 

Itse tekemällä pystyn helposti puuttumaan koiran virheisiin, esimerkiksi törmäilyyn ja raapimiseen. Maalimiesten ei tarvitse rakentaa haukkuilmaisua koiralleni, koska ilmaisu ja maalimieskäytös ovat valmiit ennen ilmaisun siirtämistä maastoon. Koira etsii maalimiestä saadakseen kongin. Se olettaa kongin olevan aina maalimiehen jaloissa, jonne se hakeutuu ilmaisemaan. Myös umpipiilolla se odottaa saavansa kongin hallintakäskyn ”istu” kautta. 

Ilmaisun siirtäminen maastoon 

Ennen kuin yhdistän ilmaisun henkilöetsintään, olen maalimiesten kanssa vahvistanut palkkausketjua kentällä erilaisilla piiloilla ja eri asennoissa olevilla avomaalimiehillä. Kun siirrän ilmaisun maastoon, osaa nuori koira jo henkilöetsinnän alkeet eli käyttää nenäänsä, edetä osoitettuun suuntaan 50 metriä ja ylittää erilaisia maastokohtia. Aluksi maalimies jää lähelle keskilinjaa kongi selkeästi jaloissa näkyvissä, ja koira pääsee ilmaisemaan. Maalimiestä siirretään 50 metrin syvyyteen, ja treeniin liitetään varsinainen etsintä. 

Maalimies on noussut piilosta ja palkkaa koiran kongilla. Kuva: Meeri Koski

Koiran palkkaus aloitetaan aina ”istu”-käskyllä, myös umpipiiloista, jotta koira oppii ennakoimaan myöhemmässä vaiheessa ohjaajalta tulevaa hallintakäskyä. Näin se ei ennakoi pressun tai maalimiehen liikettä eikä palkan kaivamista treeniliivistä. Selkeyden vuoksi kongi on aina avomaalimiehellä täysin näkyvissä tämän jalkojen alla. Vain hieman ennen koetta varmistan, että koira osaa haukkua, vaikkei kongi olekaan targettina. 

Valmis hakukoira odottaa hallintakäskyä joko maalimieheltä tai ohjaajalta. Kokeneella koiralla on syytä säilyttää palkkauksen yllätyksellisyys. Ohjaaja voi mennä löydölle, mutta ”istu”-käsky tuleekin maalimieheltä, joka myös palkkaa koiran. Ohjaaja voi antaa hallintakäskyn ja palkata itse koiran. Ohjaaja voi myös ottaa koiran hallintaan ja pyytää kongin maalimieheltä ja palkata koiran. Näin ollen koiralla ei ohjaajan lähestyessä pitäisi olla mitään syytä jättää maalimiestä kesken ilmaisun, koska se ei ole oppinut ennakoimaan hallintaan tuloa ohjaajan sivulle. 

Myös keskilinjalle siirtymistä voi harjoitella kongin kanssa niin, että kongi jää koiran nähden lähelle piiloa ja koira vapautetaan matkalla keskilinjalle kongille.

Tarja Väyrynen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Palveluskoirat-lehdessä 6/2021.