LOADING

Kirjoita hakusanat

Ilmoitusvelvollisuus vain harvoille koirakilpailuille 

Jaa

Ensi vuoden alusta lähtien osa eläinkilpailuista vaatii erillisen ilmoituksen aluehallintovirastoon. Ilmoitusvelvollisuuden piirissä ovat kilpailut, joissa kilpailuun osallistuva eläin tai kilpailun kohde-eläin voi joutua alttiiksi kohtuuttomalle rasitukselle tai muulle kivulle tai kärsimykselle. 

Toistaiseksi ilmoitusta ei vaadita minkään Palveluskoiraliiton alaisen lajin kilpailuista. 

Uusi velvoite sisältyy vuoden alussa voimaan tulevaan eläinten hyvinvointilakiin. Ruokavirasto on valmistellut eläinkilpailujen järjestäjille ohjeet, jotka selventävät uuden lain määräyksiä. Ohje selkeyttää järjestäjän vastuuta myös eläinkilpailuissa, joissa rasituksen taso on tavanomainen. 

Ruokavirasto määrittelee ohjeessa eläimille erittäin rasittaviksi, ilmoituksen vaativiksi koirakilpailuiksi vinttikoirien rata- ja maastojuoksukilpailut, maksimaaliseen suoritukseen tähtäävät taakan- ja kuormanveto­kilpailut, pitkänmatkan valjakkoajokilpailut, SM- ja sitä ylemmän tason agilitykilpailut, luolakoirien taipumuskokeet sekä SM- ja sitä ylemmän tason paimennuskokeet.  

Osassa näitä kilpailuja rasitukseen joutuu kohde-eläin, kuten paimennettavat eläimet. 

Ilmoitusvelvollisuuden lisäksi näissä rasittaviksi määritellyissä kilpailuissa vaaditaan kilpailueläinlääkäri tapahtumapaikalle sekä tapahtumakirjanpito, johon kirjataan esimerkiksi kilpailuolosuhteet, dopingvalvonta ja puuttumista vaatineet tilanteet. 

Järjestäjän vastuuta tähdennetään 

Erityisasiantuntija Sanna Varjus Ruokavirastosta kertoi Kennelliiton järjestämässä webinaarissa, että lista ilmoitusta vaativista kilpailuista on esimerkki, ja lista saattaa muuttua tulevaisuudessa, mikäli se katsotaan tarpeelliseksi. Lajit on nostettu listalle esimerkiksi siksi, että niissä vaaditaan kovaa vauhtia tai pitkäkestoista tai äärimmäistä fyysistä ponnistusta. 

Perusvaatimus kaikissa eläinkilpailuissa on, että kilpailu ei saa tarpeettomasti vaarantaa eläinten hyvinvointia. Kilpailun järjestäjä vastaa tapahtuman turvallisuudesta ja sen on tehtävä kaikki tehtävissä olevat toimenpiteet, jotta esimerkiksi suoritusalue on turvallinen. 

Tarvittaessa järjestäjän on keskeytettävä tai peruttava kilpailu tai jokin sen osa-alue. 

Koiran ohjaaja on kuitenkin vastuussa siitä, että koira on riittävän hyvässä kunnossa fyysisesti ja psyykkisesti ja sitä käsitellään asianmukaisesti. Jos järjestäjä havaitsee eläinten epäasiallista kohtelua, siihen on puututtava heti kyseisessä tilanteessa. Tämän jälkeen tarvittaessa keskeytetään kilpailu ja ilmoitetaan viranomaisille. 

Kilpailun järjestäjän ei tarvitse tutkia osallistuvien eläinten terveyttä, mutta sen on puututtava tilanteeseen, jos havaitsee esimerkiksi ontuvan tai huonovointisen koiran. 

Varjus korosti, että tuomarit kannattaa määrittää osaksi järjestävää organisaatiota, jolloin heillä on oikeus ja velvollisuus puuttua kilpailuissa esiin tuleviin epäkohtiin. 

Muutoksia sallittuihin toimenpiteisiin 

Myös jotkut osallistuvia koiria koskevat vaatimukset muuttuvat, kun eläinten hyvinvointilaki tulee voimaan. Kaikki poikkeukset typistettyjen koirien osallistumisesta kilpailuihin poistuvat, joten ne eivät enää saa osallistua minkään tason kilpailuun. Kaikenlaisten piikki- ja sähköpantojen käyttö koirilla kielletään. 

Lisäksi uusi laki kieltää koirien kannuskynsien ennaltaehkäisevän poistamisen, mutta toistaiseksi tämä ei vaikuta koirien oikeuteen osallistua kilpailuihin. 

Ruokaviraston ohjeen mukaan kilpailuun osallistuvan koiran tulee olla tunnistusmerkitty mikrosirulla ja merkitty rekisteriin, kuten laki eläinten tunnistamisesta ja rekisteröimisestä vaatii. Viranomaiset eivät kuitenkaan estä koiraa osallistumasta kilpailuun puutteellisen rekisteröinnin perusteella. 

On huomattava, että järjestäjällä voi olla kilpailuun osallistuville eläimille omia vaatimuksiaan, jotka ovat tiukempia kuin lain määräykset. 

Hyvinvointilain noudattaminen eläinkilpailuissa perustuu pääosin omavalvontaan, mutta aluehallintovirasto voi myös tehdä kilpailupaikoille tarkastuksia. Akuutissa tilanteessa viranomainen voi keskeyttää tapahtuman vaaran torjumiseksi. 

Lue Ruokaviraston ohjeet eläinkilpailujen järjestämiseen tästä.

Päivi Hotokka
Kuva: Petra Strüping