LOADING

Kirjoita hakusanat

* Jälki Koulutus PK-lajit

10 vinkkiä jälkikokeen janan harjoitteluun 

Jaa

Jälkiharjoittelu on mitä mainiointa mielekästä yhteistä puuhaa koiran kanssa ja se onkin monista koirista erittäin nautittavaa. Koira pääsee harjoittamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan innostavassa ympäristössä luonnossa.  Jälkeä voi siis opettaa koiralle, vaikka ei kävisikään kokeissa. Näistä vinkeistä on hyötyä sekä pennuille että jo vanhemmille koirille. 

1 Ensimmäiset kolme treenivinkkiä antaa jälkikokeen suomenmestari Maarit Saarto. Näistä ensimmäinen on jälkeen reagoiminen, jonka Maarit opettaa pennulle tuomalla koiran hyvin lähelle jäljen alkupistettä. Ihan pieni pentu esimerkiksi 20 senttimetrin päähän, vähän isompi noin puolen metrin päähän.  

Aluksi pentu ei tiedä, mistä on kyse, mutta yleensä etenee hieman ja alkaa luontaisesti haistella maata. Maarit laittaa jäljelle lähelle aloituskohtaa muutamalle askeleelle namin, jotta pentu kokee jälkeen reagoimisen palkitsevaksi. Utelias pentu yleensä jatkaa maan haistelua omatoimisesti.  

Pentu ei vielä osaa kulkea eteenpäin jäljestäen, vaan saattaa pyöriä sinne tänne. Aivan aluksi sitä voi varovasti valjaista tai hihnasta ohjata kääntämään nenä oikeaan suuntaan. Kun pentu oppii hiukan jäljestämään eli seuraamaan tallattua jälkeä, sitä ei koskaan ohjata mihinkään suuntaan, vaan se saa itse päätellä, mihin jälki kulkee. 

Kun koira sitten ymmärtää jutun juonen ja jäljestämisen alkeet ovat hallussa, kytketyn koiran kanssa vain kävellään kohti edessä risteävää jälkeä siten, että koira kulkee hieman edellä. Tässä vaiheessa koira jo yleensä kulkee nenä maassa, ja kun se sitten törmää jälkeen, se reagoi tavalla tai toisella. Palkaksi tästä jäljellä voi olla hiukan namia muutamalla askeleella tai vaihtoehtoisesti keppi lyhyen jäljestämisen jälkeen.   Tuulen suunta kannattaa ottaa huomioon, jotta namien tai kepin haju ei tule tuulen mukana koiran nenään liian aikaisin.  

 

2 Samanaikaisesti edellä kuvatun reagointiharjoituksen kanssa voi jo pikkupennulle tehdä suoran etenemisen harjoituksia. Pidä pentu kytkettynä janan lähtöpisteessä. Avustaja kävelee kaaren muotoisesti metsään. Avustajan ollessaan pennun kohdalla metsässä (välimatka on joitakin metrejä, jälleen pennun iästä ja koosta riippuen), avustaja heiluttaa lelua ja pudottaa sen maahan jalkoihinsa.  

Avustaja jatkaa matkaan kaaren muotoisesti kohti tietä. Lelu saa olla melko iso, niin että se jää pennun näkyviin. Vaihtoehtoisesti voi käyttää esimerkiksi korokkeelle asetettua ruokakuppia. 

Kun avustaja ehtii pois metsästä, kulje pennusta kevyesti kiinni pitäen muutama askel janaa pitkin kohti lelua. Odota että pentu katsoo kohti lelua ja lähetä. Käytä lähetyksessä sitä käskyä, jota aiot janalla jatkossa käyttää. Tähän vaiheeseen siis liittyy aina ohjaajan lähetys, toisin kuin reagointiharjoituksessa.  

Lähetyskäskyn saatuaan pentu juoksee lyhyen matkan suoraan kohti lelua ja saa isot kehut. Jos ei juokse, matka on ollut liian pitkä. Matkaa pidennetään pennun koon ja osaamisen mukaan, ja vähitellen lelu ei enää ole selvästi näkyvissä. Lelun pudotuspaikka kannattaa merkitä jälkimerkillä puun oksaan, jotta itse näkee oikean paikan ja lähetyssuunnan.  

Seuraavassa vaiheessa koira tuodaan paikalle, kun lelu tai kuppi on jo viety janan päähän. Harjoitukseen ei siis aluksi liity lainkaan jäljestämistä, vaan koiran kanssa iloitaan yhdessä, kun se juoksee kohti merkkiä ja löytää lelun.  

Maaritin vinkki on käyttää myös kokeneen koiran jäljellä ajoittain ruokakuppia janan päässä muistuttamassa suorasta etenemisestä. 

 

3 Kun koira osaa reagoida jälkeen ja edetä suoraan janalla, voidaan nämä kaksi harjoitusta yhdistää. Tällöin koiran on päätettävä, kumman suunnan se valitsee kohdatessaan jäljen. Kokemattomalle koiralle voi laittaa jäljen alkuosaan lähelle janaa ruokapurkin tai kepin tai nameja askelille, jotta koira saa vahvistuksen oikean suunnan valinnasta.  

Tuulen suunta kannattaa huomioida, jotta koira ei saa liian aikaisin hajua nameista tai kepistä, muutoin se helposti oikaisee suoraan hajun lähteeseen. 

Jäljen oikean suunnan löytäminen vaikuttaa olevan hyvin yksilöllistä: joillakin koirilla tuntuu olevan jatkuvia, lähes ylitsepääsemättömiä ongelmia asiassa, kun taas toisille oikean suunnan valinta ei tuota ongelmia. Selvää syytä voi olla vaikea löytää.  

Mikäli koira toistuvasti tai usein valitsee takajäljen, voi asiaa yrittää korjata esimerkiksi seuravanlaisin keinoin: 

  • Koira saa janan alussa katsella jäljentekijän kulkevan metsään, jonka jälkeen koira viedään pois odottamaan jäljen vanhenemista. 
  • Tehdään jälki siten, että jos koira valitsee takajäljen, se päätyy hyvin nopeasti tielle ja jälki loppuu siihen. 
  • Tehdään jälki janaan nähden hyvin loivassa kulmassa siten, että koira joutuisi kääntymään reilusti yli 90 astetta, mikäli se valitsisi takajäljen. 
  • Kehutaan koiraa joka kerta, kun se on juuri valinnut oikean suunnan. 
  • Tehdään jälki siten, että jäljentekijä jättää yhden kepin noin 10 metriä ennen janapaikkaa. Koiran annetaan nostaa jälki suoraan tieltä ilman janaa ja ajaa jälkeä kepille asti. Sen jälkeen koira tuodaan suoraan takaisin tielle, siirrytään janan lähetyspaikkaan ja lähetetään koira normaaliin tapaan janalle. Mikäli koira valitsee takajäljen, se päätyy hyvin nopeasti kohtaan, josta se jo äsken löysi kepin. Tällä pyritään saamaan koira itse oivaltamaan, että takajälkeä ei kannata ottaa. 

 

4 Tämän treenivinkin janalle antaa useilla koirilla menestyksekkäästi metsäjäljellä kisannut Maisa Talviala 

Kun koira jo tietää alustavasti mikä jana on, voit tehdä yhdessä treenissä useita janoja peräkkäin. Nopeat peräkkäiset toistot auttavat oppimaan ja ymmärtämään, mitä harjoituksessa halutaan. Tässä harjoituksessa on aluksi hyvä olla melko harva ja selkeä metsä tai ainakin selkeä paikka janalle. 

Tee 3-4 janaa peräkkäin samalle puolelle tietä. Ensimmäinen voi olla lyhyempi ja seuraavat janat hieman pidempiä. Tallaa janan jälkeen jälkeä 50-100 metriä ja tee kulma kohti tietä. Jätä keppi tien lähelle, kuten kokeessa viimeinen keppi usein on.  

Lähde lähes samasta kohdasta uudelleen samalle puolelle tietä ja tee seuraava jana ainakin reilun 50 metrin etäisyydelle jäljen päättymisestä. Jatka kolmas ja neljäs jana samalla tavalla. Jätä keppi aina lähelle tietä, jolloin jana + pieni jälki + keppi muodostavat yhden suorituksen ja pääset aina palkkaamaan löytyneestä kepistä suorituksen lopuksi.  

Saman harjoituksen voi tehdä myös yhtenäisenä suorana jälkenä. Kepin jälkeen jatketaan suoraan ja merkataan seuraava jana jonkun matkaa kepin jälkeen. Tämä edellyttää avointa kangasmaastoa, niin että seuraava jana voi olla missä kohtaa vain tieltä katsottuna. 

 

5 Tämä janaohje tulee jälkikokeen Suomen ja Pohjoismaiden mestarilta Hanna Närheltä. Hannan vinkki sopii vaikka kiireiselle perheenäidille, kun aikaa on treenata rusinarasian verran ja haluaisi ajaa jäljen JA tehdä myös janoja.  

Kun koira tulee kepille ja ilmaisee sen, merkkaa oma seisomapaikkasi krepillä esimerkiksi puuhun. Samalla kun palkkaat koiraa, poistu jäljeltä. Kauaksiko? Mihin suuntaan? Nämä riippuvat siitä, mitä tavoittelet. 

Tavoitteena on loitota koiraa palkaten jäljestä jättämäsi krepin kohdalta 10-50 metriä, ottaa suunta kohti kreppiä ja lähettää koira samoin kuin janalla kohti kreppiä eli jälkeä. Näin saadaan jälkitreenin aikana tehtyä samalla muutamia janatreenejä.  

Tässä treenissä kepit kannattaa sijoittaa sellaisiin kohtiin, joissa on sopivaa jananpaikkaa eli kohtuu selvää ja aukeaa metsää, jotta janaharjoituksessa eteneminen olisi sujuvaa. 

Treenin hyöty on myös siinä, että Hanna ei vielä ole koiraa nähnyt, joka lähtisi tällä janatreenillä väärään suuntaan eli takajäljelle! 

6 Tämä janan alkeisopetusvinkki tulee Eeva Linnalalta. Eeva on kouluttanut useita jälkivalioita ja on palveluskoirien jälkikokeen tuomari. 

Tee jälki kulkemaan kohtisuoraan metsätien tai leveän polun yli. Kulje liinaan kytketyn koiran kanssa tietä pitkin kohti jälkeä. Aloita lähettämällä koira janalle ensimmäisellä kerralla 1-2 metrin päästä jäljestä. Harjoitusten edetessä pidennä lähetysmatkaa eli kuvitteellisen janan pituutta.  

Ohjaa ensimmäisissä harjoituksissa koiraa kohti jälkeä ja auta se lähtemään oikeaan suuntaan. Tee harjoitus joka toinen kerta oikeaan ja joka toinen vasempaan suuntaan. Myöhemmin vähennä apuja ja kavenna tie poluksi.  

Osaavalla koiralla harjoitusta voit tehdä tien yli moneen kertaan kaartavan jäljen ja sille useita janalähetyksiä. Palkka kepillä, palaa tielle ja lähetä uudelleen jäljelle.  

7 Eeva Linnala esittelee edellisen vinkkinsä jatkoksi harjoituksen, jossa koiralle tehdään kokeenomainen jana-asetelma tutuksi. Kokeessa janan alkupäässä on yleensä lappu tai kyltti, jossa on jäljen ratatunnus tai vähintään selkeä janamerkki. 

Tee alkeisharjoituksessa jälki noin 25 metrin etäisyydelle lähetyspisteestä. Tee lisäksi niin sanottu vahvistettu jälki ratatunnuksesta janaa pitkin noin 20 metrin pituudelle. Jätä noin 5 metriä tyhjää vahvistetun janajäljen ja varsinaisen jäljen välille. Kokeessa vahvistettua jälkeä ei ole, mutta tämä harjoitus on yksi tapa auttaa koiraa etenemään janalla ja ymmärtämään janan tarkoitus. 

Kulje koiran kanssa yhdessä vahvistettua jälkeä. Pidä koira liinatuella, ei löysällä liinalla. On erityisen tärkeää, ettei liina ole löysällä, kun jälki löytyy. Koira saattaa lähteä innokkaasti jäljelle eikä silloin saa tulla löysän liinan kiristymisestä aiheutuvaa nykäisyä. 

Koiran on helpompi valita oikea suunta, jos takajäljen puolella on vaikeaa maastoa (esimerkiksi kallio) ja jäljen suunnassa on rehevää maastoa, johon haju jää helpommin. Jos koira menee takajäljelle, pysähdy ja odota.  Kun koira lähtee oikeaan suuntaan, liiku koiran mukaan. 

8 Jälkikokeen suomenmestari Emmi Lavikka antaa yksinkertaisen ja helposti toteutettavan treenivinkin, jolla vahvistat janalla suoraan etenemistä ja jäljen nostoa oikeaan suuntaan. Jäljen muoto (kuvassa) auttaa koiraa valitsemaan oikean suunnan takajäljen sijaan. Janan pituuden voi säätää koiran osaamistason mukaan tarvittaessa hyvinkin pitkäksi. 

9 Vinkin antaa kokenut jälki- ja ek-harrastaja Marja Muhonen, joka on toiminut lukuisissa jälkikokeissa ratamestarina. Parinsadan Noin viidensadan koiran koesuorituksia katsoessaan Marja on kiinnittänyt huomiota siihen, että usein jo koirakon siirtymisestä autolta janalle voi päätellä, miten jana sujuu. 

Tällä yksinkertaisella treenivinkillä vahvistat koiran etenemissuuntaa janalla ja poissuljet yhden takajälkiriskin. 

Siirry janalle hallitusti. Käytä koirasi tarpeillaan ennen janalle menoa toisessa suunnassa. Kun lähdet autolta kohti janaa, pidä koira hallitusti sivullasi, jolloin keskittyminen suoritukseen alkaa jo tässä vaiheessa. 

Kävele janalle aina tien reunassa ERI PUOLELLA TIETÄ kuin missä jana on. Tällä estät koiraa reagoimasta jäljentekijän menojälkeen. Jos koira bongaa sen kohdan, mistä jäljentekijä lähtee tieltä kohti janaa, jää asia koiran mieleen. Tämä saattaa aiheuttaa sen, että koira haluaa tarkastaa asian kunnolla ja ottaa takajäljen.  

Kun tulet janan kohdalle, tee selvä 90 asteen kulma. Tee koiralle rutiini siitä, että pysähdyt tähän kulmaan jo näyttämään koiralle suuntaa ja kerro että olette menossa janalle. Siirry tämän jälkeen koira edelleen hallitusti sivullasi suoraan janalle lähetyspisteeseen. Tällöin siirtymä tieltä janalle on jo samassa suunnassa kuin janalla eteneminen. 

10  Jälkikoetuomareiden havaitsemia yleisimpiä ongelmia janalla. 

  1. Ohjaaja lähtee liian nopeasti koiran perään. Muista, että et saa lähteä liikkeelle aloituspisteestä ennen kuin koira on edennyt koko liinan mitan. Koeohje edellyttää, että liina on vähintään 10 metriä pitkä. Ei välttämättä kannata käyttää kovin paljon pidempää liinaa. Jos sinulla on 15 metriä pitkä liina ja lähdet koiran perään, kun se on edennyt 10 metriä, tuomari näkee vain, että sinulla on vielä runsaasti liinaa kädessä ja voi arvioida, että lähdit liian nopeasti koiran perään. 
  2. Ohjaaja odottaa paikallaan liinan mitan verran, mutta ei osaa luistattaa liinaa eikä pitää tasaista liinatukea. Kun koira sitten löytää jäljen ja lähtee sinne halukkaasti, tulee liinalla tökkäisy ja koira muuttuu epävarmaksi tai vaihtaa suuntaa. Metsäjäljellä saat ottaa liinasta otteen lähempää koiraa, jos koira tulee sinua kohti ja liina löystyy.  
  3. Janalla saa puhua koiralle, jos on tarpeen. Toisinaan ohjaajat antavat koiran sählätä janalla eivätkä puutu koiran tekemisiin ja välillä sitten puututaan liikaa ja häiritään koiran suoritusta. Opettele tunnistamaan mitä koirasi on tekemässä ja muista, että saat ohjata ja kannustaa koiraa tarvittaessa janalla. Jos koiraa kuitenkin joutuu auttamaan paljon, se vaikuttaa arvosteluun.  
  4. Tuomarin ohjeiden ”takajälki”, ”väärä jälki” ja ”takaisin janalle” merkitystä ei tunneta. Jos tuomari sanoo ”takajälki”, tarkoittaa se, että koirasi on reagoinut oikeaan jälkeen, mutta ajaa sitä väärään suuntaan. Jotta janapisteitä ei mene yhtään enempää kuin takajäljen otosta on pakko vähentää, opeta koirallesi, että se osaa kääntyä ympäri itseluottamustaan menettämättä ja lähteä ajamaan oikeaan suuntaan mahdollisimman vähillä avuilla. Jos tuomari sanoo ”väärä jälki”, on koira silloin tuomarin mielestä selvästi jäljellä, mutta ei koejäljellä. Nämä ovat harvinaisia tilanteita, yleensä silloinkin sanotaan ”takaisin janalle”. 
  5. Jos koira etenee koko janan eikä reagoi jälkeen, koiran saa lähettää janan lopusta takaisin alkuun päin. Uudelleenlähetys vaikuttaa arvosanaan, mutta parhaassa tapauksessa koira keskittyy paremmin ja löytää jäljen. 
  6. Liinasta voi päästä irti, jos se esimerkiksi sotkeutuu. Liinaa ei kuitenkaan saa irrottaa koirasta! 
  7. Koira roiskaistaan janalle, vaikka se ei ole keskittynyt. 
  8. Koira ei osaa edetä janalla suoraan. Tätä ei voi korostaa liikaa. Jos koira on motivoitunut ja keskittynyt etsimään jälkeä, se kyllä reagoi siihen, kun se siihen törmää ja alkaa sitä ajamaan. Janalla on 30 pistettä jaossa. Missä muussa kokeen osa-alueessa saa janalla menetetyt 30 pistettä helposti takaisin? 
  9. Janalla tulee edetä keskittyneesti. Koira saa olla nopea, mutta jos koira ryntää, ei jana-arvosana voi olla erinomainen. Lähtökohtaisesti ohjaajan ei tulisi juosta janalla. Opeta koirallesi alusta asti, että sinulla on tasainen liinatuki, meni koira mitä vauhtia tahansa. 

Ilona Erhiö

Juttu on julkaistu Palveluskoirat-lehdessä 1/2023. Se on koottu Kansalliset palveluskoiralajit nousuun -työryhmän syksyllä 2022 järjestämän kampanjan materiaaleista.